Gezond zwanger

11-03-2020


Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Zwanger zijn!  Een mooie periode waarin je als moeder maar liefst 9 maanden lang een topprestatie levert.

Natuurlijk weet je dat je goed moet letten op je eigen gezondheid, je eetpatroon en  je leefstijl, maar wat dit nu exact inhoudt en welke invloed je eigen gezondheid heeft op jouw baby, dat weten veel vrouwen niet. 

Wist je dat het risico op complicaties tijdens zwangerschap en bevalling toeneemt bij een ongezonde leefstijl? In een optimale situatie werken vrouwen met een zwangerschapswens voor de zwangerschap al aan een gezonde leefstijl. En vlak daarbij natuurlijk ook de aanstaande vader niet uit. Zijn levensstijl is net zo belangrijk om voor een gezonde vrucht te zorgen. 

Door met een niet optimale conditie de zwangerschap in te gaan, riskeer je uitputting (soms niet in staat borstvoeding te geven) en postnatale depressie, maar ook tekorten voor de baby. De zwangerschap is de cruciale periode voor de rijping van het endorfine- / dopamine beloningssysteem bij de foetus. Staat dit tijdens de zwangerschap stevig onder druk door leefstijl, dan is het beloningssysteem al uitgeput voordat de baby geboren is. Een baby kan dit namelijk zelf nog niet reguleren en heeft geen afweer tegen bv. exorfinen uit melk, tarwe en suiker. 

Een van de redenen om al voor de zwangerschap bewust met voeding om te gaan, is de nauwe relatie tussen de darmflora van de moeder en die van het kind.  Bij een natuurlijke vaginale geboorte krijgt het kind de eerste darmbacteriën mee vanuit de vagina en anus van de moeder. Erg belangrijk dus dat de darmflora van de moeder in balans is.  

Door zo gezond mogelijk te eten, halen we zoveel mogelijk voedingsstoffen uit onze maaltijden, waardoor de spijsvertering beter verloopt. Daarnaast is er sprake van een gezonder maag- en darm slijmvlies en betere darmflora, waardoor er een betere opname is van de nodige voedingsstoffen voor moeder en kind. Ook zwangerschapskwaaltjes kunnen hierdoor verminderen.

Het is een prachtige periode, maar denk er niet te makkelijk over. Bij topprestaties moet je zorgen voor topomstandigheden. Wees goed voor je lijf en zorg voor de noodzakelijke voedingsstoffen en supplementen; Laat je bijtijds adviseren en begeleiden door bijvoorbeeld een voedingsdeskundige, zodat je na 9 maanden hard werken, kan genieten van een mooie gezonde baby!