Weet wat je eet!

31-03-2020

Doe jij dit wel eens? De ingrediëntenlijst lezen achterop de verpakking van een product? Je moet van goede huize komen, wil je nog enigszins begrijpen wat er allemaal verstopt zit in je eten en wat de betekenis is van al deze E-nummers.  E-nummers kunnen van natuurlijke- en van chemische oorsprong zijn, en met name die laatsten doen meer kwaad dan goed. 

Maar wat is nu eigenlijk een E-nummer? E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. E-nummers moeten aan verschillende eisen voldoen. Een van die eisen is dat bij de gebruikte hoeveelheid geen enkel gevaar voor de gezondheid optreedt, zover men dit op basis van wetenschappelijke gegevens kan vaststellen. En hier zit nu juist het probleem. Want lange termijn effecten en intolerantie reacties blijven ongezien in het verplichte toxicologisch onderzoek.

Van een aantal E-nummers is inmiddels wel bekend dat het bepaalde reacties uitlokt. De lijst is zeer uitgebreid, maar ik zal er enkele noemen. 

Zoetstof E951, ook wel bekend als aspartaam. E951 zit o.a. in alle light dranken, drinkontbijt, snoep, siroop en kauwgom. Wetenschappelijk onderzoek stelt vast dat aspartaam kan bijdragen aan zeer veel verschillende kwalen. Van angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn tot depressie, chronische vermoeidheid en diabetes. 

E621 is een neurotoxisch additief en heeft het vermogen om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het staat bekend als excitotoxine, een stof die cellen activeert waardoor ze uiteindelijk beschadigen. E621, of wel natriumzout/glutaminezuur,  ook wel bekend als mono(natrium)glutaminaat, en zit in o.a.  sauzen, jam, chips, hartige snacks, noedels en heel veel andere producten. 

E104, quinolinegeel, is verboden in o.a. de Verenigde Staten, Canada en Australië, maar in Nederland komen we het nog regelmatig tegen in snoep.

E133, een blauwe kleurstof en komt onder meer voor in snoep, erwten in blik, gebak en ijs: "smurfenijs!"  Je kent het misschien wel; mijn kinderen zijn niet meer te houden bij het zien van het felblauwe goedje bij de ijsboer. Helaas zo onschuldig is het niet. E133 kan klachten geven als hyperactiviteit, astma, netelroos of slapeloosheid en staat inmiddels ook bekend als kankerverwekkend. En hoewel deze reacties inmiddels bekend zijn en het ook al verboden is in Oostenrijk, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Noorwegen, mag deze kleurstof in Nederland nog steeds gebruikt worden.

Ook frisdrank bevat veel additieven die gezondheids- en gedragsproblemen kunnen veroorzaken. E211, kan bijvoorbeeld leiden tot hyperactiviteit en ADHD symptomen  doen verergeren en dat is helaas niet het enige effect wat frisdrank heeft op onze gezondheid.

Natuurlijk! Vandaag de dag hebben we het allemaal druk en we zijn al blij als we iets warms op tafel kunnen zetten. En natuurlijk kiezen we liever voor gemak en een snelle hap, maar ga de uitdaging eens aan met jezelf om het anders te doen. Kies eens wat vaker voor producten zonder additieven en lees toch maar eens die ingrediëntenlijst van de producten in je winkelwagen, zodat je in ieder geval weet wat je eet!  

Eet smakelijk!